НАСА ще съсредоточи усилията си към изследване на близкия Космос

07:45, 22 фев 18 / Любопитно 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Целите на НАСА в близко бъдеще ще са свързани с продължаване на работата на околоземна орбита, подготовка за полети до Луната, а впоследствие до Марс и далечни планети в Слънчевата система. Това заяви директорът на НАСА Робърт Лайтфут на заседание на Националния космически съвет на САЩ в Центъра за космически полети "Кенеди" в Кейп Канаверал, пише ТАСС, цитирана от БТА.

При осъществяване на програмата за изследване на Луната САЩ ще си поставят за цел да гарантират дългосрочно пребиваване около Луната и на повърхността й.

"Очакваме, че първият полет до Луната ще бъде през 2020 г. Възнамеряваме да създадем лунна орбитална платформа, за да осъществим полети до повърхността на Луната и обратно и да се подготвим за изследвания на Марс", обясни Лайтфут.

По думите му НАСА ще окаже съдействие, за да може първият търговски самоходен апарат на лунната повърхност да започне да функционира през 2020 г. Това ще гарантира "националното стратегическо присъствие" на САЩ на естествения спътник на Земята.

"В областта на изследванията на Марс и други планети в Слънчевата система САЩ възнамеряват да съхранят лидерската си позиция. През 2020 г. към Марс ще бъде изпратен самоходен апарат и това ще е първата стъпка за проверка на възможностите за доставяне на образец от грунта на марсианската повърхност. Тази програма ще открие пътища за по-нататъшни изследвания”, обясни Робърт Лайтфут.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама