Хубен Черкелов представя изложбата "120 лица"

19:00, 21 фев 18 / Култура 25 618 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хубен Черкелов представя изложбата "120 лица" в Национален археологически институт с музей при БАН, от 21 февруари - 1 април 2018 г.

"120 лица" е мащабна творба, педантично изпълнена от Хубен Черкелов. Този комплект от десетки платна засега е без аналог в съвременното изкуство у нас и в българско изобразително изкуство като цяло. Със своя обем, това е един свръх-проект, създаван в продължение на повече от две години.

Хубен Черкелов превежда на езика на концептуалното изобразително изкуство връзката между политиката, финансите и историческата памет.

Проектът "120 лица" в Националния археологически институт с музей при БАН е връщане и към ценната практика на среща между съвременно изкуство и класическите музеини пространства. През 90-те години в същото това пространство – Националния археологически институт с музей при БАН – е представена изложбата „ВидеоХарт“ / видео, хартия, в която участват със свои произведения близките съмишленици на Хубен Черкелов от Кръга XXL, Косьо Минчев и Георги Тушев, а самият Черкелов също е ангажиран с реализацията и работи по този проект. Сега, години по-късно, художникът се завръща в същото пространство и адаптира своята творба за уникалната сграда на Института и музея.

Предишното представяне на "120 лица" е преди година в Лонг Айлънд Сити, Ню Йорк, САЩ (април-май 2017 г.), в изложба, реализирана в партньорство с InSian Gallery от Тайпе, Тайван.

Проект "120 лица" се реализира с финансовата подкрепа на „Културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд „Култура“.

Осъществява се със съдействието Столична община и с подкрепата на Аерогара София.

Изложбата е част от национално представяне на проекта "120 лица" със следващо гостуване в град Самоков.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама