Един от спасителите край Лим става български гражданин

20:40, 21 фев 18 25 596 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще връчи български документи за самоличност на Сафет Баличевац - един от спасителите при трагедията край река Лим преди 14 години.

На 4 април 2004 г. автобус с 50 ученици и учители падна в коритото на река Лим, в района на границата между Сърбия и Черна гора, докато се връщаше от Дубровник.

При инцидента загинаха 12 деца от Свищов, а 38 души от пътниците бяха спасени.  

В спасителната акция участваха над 10 сръбски и черногорски граждани.

През април 2005 година,  България пое ангажимент за предоставяне на българско гражданство на спасителите като израз на дълбока благодарност и признателност.

Четирима от участниците в спасителната операция вече имат български документи за самоличност.

След трагичния инцидент граждани на Сърбия и Черна гора, участвали в спасяването на пътниците от падналия в река Лим автобус, бяха удостоени от президента Георги Първанов с ордени „Мадарски конник“. Сред отличените бе и Сафет Баличевац, тогава 20-годишен.

Утре на официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова ще връчи български документи за самоличност на Сафет Баличевац.

Сръбският гражданин получава българско гражданство на основание чл. 16 от Закона за българското гражданство за особени заслуги към Република България в обществената сфера. 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама