Македония и Гърция близо до решение на спора за името

15:55, 21 фев 18 / Свят 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За първи път за последното десетилетие Македония е толкова близо до разрешаването на дългогодишния спор с Гърция за името, който пречи на амбициите на Скопие да се присъедини към НАТО и ЕС. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел след среща с македонския си колега Зоран Заев в Берлин.

"Много съм доволна и спокойна, че... има раздвижване на разговорите", изтъкна Меркел. През последните 10 г. решението не е било толкова близо като сега и би било чудесно, ако настоящите трудности бъдат преодолени, добави тя.

Още преди Заев да замине за Берлин, македонски анализатори допуснаха, че той може да иска от нея някаква посредническа роля в преговорите за името, които едва миналата седмица започнаха по същество след няколко месеца изчистване на позициите. Ден преди срещата с македонския премиер канцлерът разговаря и с гръцкия му колега Алексис Ципрас, съобщи "Дневник".

Очаква се Ципрас и Меркел да се срещнат в кулоарите на неформална среща на европейските лидери в петък.

Седмици преди това информации на македонски и гръцки медии посочиха, че международен политик "тежка категория" може да включи в преговорите, когато те са близо до финалната права. Меркел обаче изтъкна, цитирана от македонската агенция МИА, че натискът в преговорите "няма да е от полза", а и двете държави вече разбират, че имат взаимен интерес да решат проблема. Тя предупреди и че двете страни се отнасят отговорно към опитите за компромис и публичните изяви по темата понякога могат да нанесат повече вреда, отколкото полза. "Това е дипломатическо изкуство. За него не се говори на пресконференции, а зад затворени врати."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама