Работодателите обявиха жълт код за протест заради цената на тока

15:29, 21 фев 18 25 685 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бизнесът преминава от оранжева в жълта степен на протестна готовност във връзка с цената на електроенергията. Това стана ясно след среща на работодателските организации в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов.

Правителството подготвя промени в Закона за енергетиката, заедно с работодателските организации и представителите на сектор енергетика. След срещата Делян Добрев, председател на енергийната комисия в парламента заяви, че се надява следващата седмица да са готови с промените.

Променят се около 100 текста, с които се цели увеличаване на участниците на свободния пазар от трима на близо 100. Това всъщност е следващата стъпка от либерализацията на енергийния пазар у нас. Предвижда се на свободния пазар да бъдат извадени ВЕЦ-овете с мощност над 5 МW часа, както и високоефективните когенерации, произвеждащи електроенергия.

"Те ще имат договор за премия, който ще сключат с Фонда за енергийна сигурност. По този начин продавачите на свободния пазар на електроенергия ще се увеличат от трима на 90 близо 100 участника", увери Делян Добрев, съобщи News.bg.

"Друга промяна включва купуването на технологичните загуби от страна на ЕРП-та от свободния пазар. Свободният пазар ще получи повече ликвидност от страна на предлагането, а от друга страна ще има и по-голямо търсене от страна на покупката на електроенергия от ЕРП-та за технологични загуби, които в момента са на регулирания пазар", обясни той.

Делян Добрев отчете, че благодарение на мерките предприети от правителствата на Бойко Борисов вече за трета поредна година няма тарифен дефицит на енергийния пазар и припомни, че преди три години, след правителството на Пламен Орешарски, дефицитът е бил около 800 млн. лв. на година.

Мерките, които се обсъждат с работодателите са 11. Четири от тях касаят законодателни промени.

Бизнесът от своя страна отчете промени в пазарното поведение на участниците в енергийния пазар. Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България коментира, че се променя и пазарното поведение. Ако преди два месеца цените за малките предприятия бяха 90 и 125 лв. за мегават час - сега вече са за цени между 83 и 100 лв. "Според нас има още много сериозни резерви. Има и промени в поведението на продавачите - държавните дружества АЕЦ и ТЕЦ 2. Тази практика се надяваме да се задълбочи и да се стигне до това, което пазарът очаква", коментира още Велев.

"Ако изпреварвам въпроса - какво става с протеста, правейки аналогия с метеопрогнозите, ако досега беше оранжева степен на готовност сега минаваме в жълта. Тоест не сме снели напълно готовността, не сме напълно спокойни, но се движим в много добро темпо и в правилна посока", увери Велев.

Камен Колев, заместник-председател на БСК обясни, че ефектът от предложените мерки, които са обсъдили с правителството, ще се изразят в едно допълнително количество електроенергия, което ще излезе на свободния пазар. "Това е произведеното от ВЕИ с мощност над 5 мегавата и ефективното висококомбинирано производство или общото количество около 4 терават часа", обясни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама