ВМРО иска наказателна отговорност за родители, спиращи децата си от училище

15:02, 21 фев 18 25 561 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ВМРО ще внесе промени в Наказателния кодекс, с които родителите, които умишлено възпрепятстват децата си да посещават родители, да носят наказателна отговорност. От партията на Красимир Каракачанов съобщават, че предприемат стъпката във връзка със зачестилите случаи. Те се мотивират, че по конституция образованието е задължително до 16 години а до тази възраст отговорност за детето носят родителите му.

"Смятаме, че въпреки добрите резултати от акциите на Министерство на образованието и науката, органите на социалното министерство, които върнаха над 150 000 деца в училище, усилията трябва да се насочат към по-сериозни мерки спрямо семейната среда", посочват от партията.

"В българското законодателство има наказания за кражбата както на вещи, така и на интелектуална собственост, а за спирането на едно лице от образование, което е фактическо умствено ограбване – не", коментират от ВМВРО и подчертават, че лишаването на един човек от образование реално го лишава от възможност за нормален и пълноценен живот. 

"Когато това се случва в крехка детска възраст, без възможност лицето да противодейства или само да взима решения за бъдещето си, това е престъпление против личността и трябва да бъде гонено с цялата строгост на закона", изтъкват от партията.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама