Oсиновители на дете до пет години с 1 година отпуск

14:50, 21 фев 18 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Осиновителите на деца до пет години ще имат право на една година отпуск. Това гласува на първо четене парламентът по време на разглеждането на промените в Кодекса на труда.
 
Промените предвиждат още изплащане на еднакъв размер на парично обезщетение от държавното обществено осигуряване в размер на 90 на сто от среднодневния осигурителен доход на осиновителя за предходните 24 месеца.
 
Народните представители гласуваха еднакви размери за двамата родители на отпуските при осиновяване на деца до 5-годишна възраст - 365 дни от деня на предаване на детето за осиновяване.
 
„Всичко това означава, че от 1-ви юли всички осиновители на деца до 5 години ще имат право на платен отпуск в продължение на 365 дни от момента на предаване на детето за осиновяване, както и съответното обезщетение през тези 365 дни. Това е много важна промяна, дългоочаквана от осиновителите. Ще даде възможност в подкрепа както на самите осиновители, така и на самите деца, които до този момент са били в институция, за да може да се изгради една трайна, психологическа връзка между осиновителя и самото дете“, каза депутатът от ГЕРБ и заместник-председател на комисията по труда и социалната политика към парламента Светлана Ангелова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама