Българка застава начело на Евростат

12:40, 21 фев 18 / Политика 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За първи път човек от България ще заеме поста генерален директор в Комисията. Това е Мариана Коцева, която ще оглави Евростат. Тя е и първата жена начело на европейската статистическа служба.

От юли 2012 г. тя е заместник-генерален директор на Евростат в Люксембург, а преди това е била десет години генерален секретар и председател на Националния статистически институт на България.

Другата българка, която Еврокомисията избра, е Андрияна Сукова. Тя е новият заместник-генерален директор на генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване". 

Андрияна Сукова работи в генерална дирекция "Заетост" повече от седем години, по-специално в областта на мониторинга и изпълнението на програми в рамките на Европейския социален фонд - компетентност, която ще бъде от решаващо значение за предстоящите преговори за новата многогодишна финансова рамка, която Комисията ще предложи през май. 

Сукова е бивш заместник-министър на земеделието на България и член на кабинета на бившия комисар по защита на потребителите Меглена Кунева.

Днешните назначения включват още четирима нови генерални директори и четирима заместник-генерални директори. Те ще увеличат значително броя на жените на тези ръководни постове от едва 11% през 2014 г. до 36% сега. Това е резултат от ангажимента на председателя Юнкер да постигне целта от 40% до 31 октомври 2019 г.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама