1780 терористи са неутрализирани при операцията край Африн

12:30, 21 фев 18 / Свят 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турската армия е неутрализирала 1780 терористи по време на опeрацията в района на сирийския град Африн, съобщи Генералният щаб в Анкара, предаде БНТ. Операцията е срещу кюрдски сили, които Турция смята за свързани с ПКК. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Русия, Турция и Иран да постигнат прекратяване на огъня в Източна Гута, където жертвите на бомбардировки са поне 250. Той припомни, че анклавът е обявен за зона за деескалация от Русия, Турция и Иран и призова към спиране на огъня. Вашингтон го подкрепи.

Атаките на правителствената сирийска армия срещу анклава се засилиха от неделя насам. Любителски кадри показват обстановката в Източна Гута, близо до Дамаск, подложена на авиоудари и обстрел от страна правителствената армия. 

"Призоваваме всички страни да намалят безусловно напрежението. Русия трябва да прекрати подкрепата си за режима на Асад и неговите съюзници. Те са отговорни за ужасната хуманитарна ситуация в Гута. Съединените щати подкрепят искането на ООН за едномесечно примирие за спешна хуманитарна помощ и евакуация", заяви Хедър Науърт, говорител на Държавния департамент на САЩ.

Сирийската армия твърди, че се опитва да изчисти района от терористи. От ООН предупредиха , че ескалиращата битка за Гута може да превърне анклава във втори Алепо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама