Ердоган подкрепи членството на Македония в НАТО

11:30, 21 фев 18 / Свят 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският президент подкрепи интеграцията на Македония в НАТО. Реджеп Ердоган е изразил подкрепата на Анкара по време на разговорите си с македонския президент Георге Иванов в турската столица.

Двамата са констатирали необходимостта от засилване на сътрудничеството в борбата с тероризма. Георге Иванов е посочил, че деблокирането на интеграционните процеси е ключово за стабилността и напредъка на целия регион.

"Ние сме първите, които признахме конституционното име на Република Македония. Това, което мислехме тогава, мислим и сега. Не мърдаме нито вляво, нито вдясно. След като сме взели своето решение, ние умираме, но не се връщаме назад", заявил Реджеп Тайип Ердоган, според скопски вестници, цитирани от "24 часа", като изтъкнал, че освен признаването на конституционното име на Македония и името на нацията, Турция е била първата страна, която е изпратила свой посланик в Скопие.

"Македония изрази своята решителност във връзка с нашата борба против тероризма, особено ФЕТО (Фетхуллахистката терористична организация), която е опасност за двете държави. Трябва да изкореним тази организация от всички места по света. Македония е страна, която направи конкретни неща във връзка с тази битка", посочи още Ердоган.

Деблокирането на интеграционните процеси е ключово за дългосрочната стабилност, сигурност и напредъка на целия регион, е изтъкнал на свой ред македонският президент Георге Иванов на срещата с президента на Турция в Анкара, съобщават скопските издания.

Пред своя турски колега Иванов посочил, че е недопустимо през 21 век суверенното право на самоопределение на една държава, гарантирано с устава на Обединените нации, да бъде оспорвано от която и да било държава, пише в. "Нова Македония".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама