ДПС: ГЕРБ няма основание да иска оставката на Жаблянов

11:06, 21 фев 18 / Политика 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ГЕРБ няма морално и юридическо основание да иска оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на Народното събрание, по тази причина ДПС няма да участва в този фарс. Това заяви в пленарна зала зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев при дебатите по Проект на решение за предсрочно освобождаване на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на Народното събрание, предложено от Цветан Цветанов и група народни представители, съобщи БТА.

Цонев обясни, че няма правни аргументи за исканата оставка. По думите му всеки народен представител има функционален имунитет, за да може да изказва своите становища. Искането на Жаблянов за почитането на други жертви на режими в страната също не е нарушаване на правилника на Народното събрание, смята Цонев. ДПС осъжда Народния съд и е било последователно в тази си позиция, и днес не можем да се съгласим с личната оценка на Валери Жаблянов, каза Цонев. По думите му обаче позицията на Жаблянов е в лично качество и БСП са показали това като са се разграничили от неговата позиция.

Йордан Цонев заяви, че от ГЕРБ проявяват двоен стандарт по отношение на Възродителния процес и даде пример с изказване на председателя на комисията по вероизповеданията и правата на човека Красимир Велчев, в което той казва, че жертвите били пострадали в злополука. Това не са жертви на злополука, а са жертви на престъпление срещу човечеството, подчерта Цонев. Когато поискахме оставката на Велчев, вие не проявихте този морал, който днес проявявате, обърна се той към депутатите към ГЕРБ.

Цонев заяви, че ГЕРБ проявяват двоен стандарт и по отношение на Луковмарш, тъй като общинските съветници от партията в Столичния общински съвет са защитили тази проява. Съветвам ви да си изчистите двойния стандарт, защото хората гледат, каза още Йордан Цонев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама