Чужденци работят в Пампорово поради липса на родни кадри

11:20, 21 фев 18 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетки чужденци работят като сервитьори, камериерки и бармани в курорта Пампорово, заради липса на родни кадри. Общо 28 чуждестранни работници, предимно от Украйна, са наети в хотели в Пампорово през зимния сезон, по информация на Инспекцията по труда в Смолян, съобщи "Дарик". 

Поради липса на достатъчно кадри, хотелиерите в курорта са принудени да сключват сезонни договори с чужденци, коментират от Регионалната туристическа асоциация „Родопи” в Смолян.

Недостигът на квалифицирани кадри се превръща в сериозен проблем и в планинските курорти, според председателят на РТА „Родопи” и заместник-кмет на Чепеларе Пантелей Мемцов. Чуждестранните кадри попълват свободните места главно за ол-инклузив обслужване, където липсата на професионален опит и недостатъчното владеене на езика могат да бъдат пренебрегнати. 

Кадровият проблем в туризма е свързан както с недостига, така и с нивото на кадрите в хотелите, обясняват хотелиери. Най-търсените напоследък професии в планинските хотели са готвачи и сервитьори. Повишеното търсене на опитни специалисти довежда през последните години и до постепенно увеличение на заплатите за хотелския персонал, твърдят управители на заведения в Пампорово.

Кадрите от чужбина работят и за далеч по-малко пари от местните и това е една и от основните причини, заради която се наемат от местният бизнес, твърдят работници от бранша.

От сега пък е започнал подбор на персонал и за родното Черноморие, като собственици на хотели и заведения „атакуват“ с добри  предложения наетите в курорта Пампорово за предстоящия летен сезон, като за добри готвачи се предлагали заплати от по няколко хиляди лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама