Подготвя ли се обществото за предсрочни избори?

09:30, 21 фев 18 25 Topnovini Автор: Topnovini

Да започнем с едно предишно социологическо изследване.

По-голямата част от населението в България не смята, че към момента има нужда от нови избори. Под 1/4 (23%) са на обратното мнение като в по-голямата си част това са симпатизанти на БСП, но дори и те не са категорични в мнението си – само половината от тях изразяват позиция за нови предсрочни парламентарни избори“.

Това са изводи от агенция „Тренд“ от 26 януари 2018 г. или само преди три седмици.

Според изследването на „Афис“ от днес обаче нещата са коренно различни. Вече само 27.1 искат правителството да остане срещу 22.6, които искат нови избори. А това при около трипроцентната грешка при социологическите изследвания си е живо равенство.

А за да няма двусмислица от червената агенция си го казват направо:  „Доверието във властта отново се разклаща, идеята за нови избори набира скорост.“

Следват данни как водещи фигури в кабинета губят доверие, а дистанцията между ГЕРБ и БСП се скъсява. Неещо повече – слечайно, или не, сборът от подкрепата за ГЕРБ и Патриотите вече е равен с този на БСП и ДПС.

Изводът е: „Ако тази тенденция се запази до средата на годината, тя ще стигне нивата от периода преди и около президентските избори от 2016 г., когато искащите нов вот надхвърлиха дела на привържениците на тогавашния кабинет“.

Коментарите в социалните мрежи не пропускат да отбележат дългогодишната ангажираност на АФИС към социалистите и политиките, които се градят на „Позитано“.

Целият коментар прочетете тук