Показаха боксови ръкавици от времето на Римската империя

08:50, 21 фев 18 / Любопитно 25 547 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Боксови ръкавици от времето на Римската империя, открити по време на разкопки на Адриановия вал във Великобритания, сега са изложени за първи първи път на показ, съобщи Би Би Си. 

Това вероятно са единствените оцелели подобни артефакти от Римската империя, коментират експерти, участващи в разкопките във Виндоланда, край Хексхам в Нортъмбърленд.

Кожените ръкавици са "удивително" откритие, коментира д-р Андрю Бърли, директор на разкопките. Те са били създадени така, че да покриват плътно кокалчетата на ръцете и да служат за защита.

По-голямата от двете е била пълна с естествен материал, който служил за омекотяване на удара. По-малката ръкавица, открита в "почти перфектно състояние", е била пълна с твърда, усукана кожа. 

Учените смятат, че ръкавиците са били използвани за уроци по борба, тъй като в тях не е имало метални пластини, използвани обичайно при боксовите мачове в древността.

Ръкавиците бяха открити миналото лято редом до цял набор други находки като мечове, обувки, чехли за баня и дъски за писане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама