МВФ: Турската икономика може да прегрее

18:00, 20 фев 18 / Свят 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турската икономика е застрашена от прегряване поради бързото възстановяване и призова към монетарно и финансово затягане, предупреди мисията на Международния валутен фонд (МВФ).

Заключението на МВФ за мисията отбеляза, че след забавяне на активността през 2016 г. икономическият растеж на Турция се възстанови рязко миналата година с помощта на политически стимули и благоприятни външни условия, съобщи "Хюриет дейли нюз", цитиран от БГНЕС.

"Такава е силата на възстановяването, че сега икономиката е изправена пред признаци на прегряване - положителна разлика в производството, инфлация, която е много над целта, и по-голям дефицит по текущата сметка", се казва в изявлението. “Това увеличава потенциалното излагане на Турция на променящите се глобални условия и подчертава необходимостта от справяне с уязвимите места”, добавя анализът.

За да се намалят вътрешните и външните неравновесия, персоналът на МВФ препоръча "рекалибрирана комбинация от политики - по-нататъшно затягане на паричната политика, както и внимателно управление на фискалната и квази-фискалната политика".

Политиките за макроравнище трябва да бъдат съсредоточени изцяло върху поддържането на финансова стабилност и адекватни буфери. Целевото прилагане на структурната реформа ще подкрепи растежа ", се казва в изявлението.

Растежът се оценява на около 7% през 2017 г., което е значително над потенциала. В резултат на това разликата в производството сега изглежда положителна, със симптоми на свързаните с това дисбаланси. Под базовата линия на персонала растежът се очаква да достигне 4% тази година, което отчасти отразява по-слабия политически импулс. Инфлацията е много над целта и се очаква тя да остане без допълнително коригиране на политиката според МВФ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама