Летище и магистрала "Алексанъдр Велики" вече са история за Македония

14:35, 20 фев 18 / Свят 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рано тази сутрин служителите на македонската пътна агенция започнаха да свалят табелите за международното летище в Скопие и магистралата, която е част от Коридор № 10. И двете досега носеха името "Александър Велики".

С решение на правителството оттук нататък магистралата, която свързва Скопие със Солун ще се казва "Приятелство", а летището ще се казва "Международно летище Скопие".

Решението за промяната на имената влезе в сила на 14-ти февруари, когато правителственият указ беше публикуван в Държавен вестник. Промяната беше договорена лично от премиера Зоран Заев по време на срещата му с неговия гръцки колега Алексис Ципрас в Давос миналия месец.

Летището, магистралата, стотици площади и улици в Македония бяха преименувани с имената на антични герои по време на режима на Никола Груевски, в периода от 2006 до 2016 година. Проектът "Скопие 2014" на Груевски напълно промени центъра на Скопие, малкият площад в столицата бе осеян с паметници на герои от античността, а редица фасади, включително на правителствената сграда, превърнати в барок. Според различни изчисления "Скопие 2014" струва най-малко 700-800 млн. евро на македонския данъкоплатец.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама