Първите растения са се появили пред 500 млн. години

19:20, 20 фев 18 / Любопитно 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първите сухоземни растения са се появили на Земята преди около 500 милиона години, т.е. с над 100 милиона години по-рано, отколкото се смяташе преди, откриха британски палеонтолози .

Появата на растенията върху повърхността на Земята радикално е променило нейния климат и облик, многократно ускорявайки ерозията на почвите и скалите, рязко намалявайки парниковите газове в атмосферата, което е довело до захлаждане на климата и други промени. Ние доказахме, че това се е случило в средата на Камбрийския период, във времето, когато са се появили и първите сухоземни животни“, разказва Дженифър Морис от Бристолския университет.

Доскоро учените смятаха, че първите дървета са се появили в средата на Девонския период, около 400 милиона години назад. Тяхната поява рязко е променила облика на цялата планета, превръщайки я в „зелена“, запълвайки атмосферата с гигантско количество кислород, а също така давайки живот на много нови видове животни, включително насекоми и гъби, хранещи се основно с растителна биомаса.

Палеонтолозите все още не знаят как са изглеждали първите дървета. Едва малък брой вкаменени гори са се запазили до ден-днешен.

Тяхното проучване показва, че това са били доста причудливи създания. Вместо листа те са имали фотосинтезираща кора, а външно напомнят дърветата джуджета в съвременната тундра.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама