Цвета Караянчева: ЕС ще спечели от влизането на България в еврозоната

12:55, 20 фев 18 / Политика 25 484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз ще спечели от присъединяването на максимален брой държави-членки към еврото, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в Брюксел на Интерпарламентарната конференция за стабилност, икономическа координация и управление в ЕС, съобщи "Банкер". 

Цвета Караянчева и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни откриха и бяха съпредседатели на пленарната сесия на тема „Укрепване на устойчивостта и стабилизация на Икономическия и паричен съюз“. Форумът е третото събитие от Календара на Парламентарното измерение на българското председателство на Съвета на ЕС и първо в Европейския парламент.

Караянчева покани председателя на Европарламента на парламентарна среща за Западните Балкани през септември в София, съобщи БНТ. 

На форума беше обсъдено укрепването на икономическия и паричен съюз и бъдещата многогодишна финансова рамка след напускането на Великобритания. Според Таяни националните парламенти и ЕП трябва да играят ключова роля в дебата за европейските финанси и бъдещето на ЕС. Караянчева подчерта, че кохезионната политика е много важна за намаляване на социалните различия в ЕС.

Един от приоритетите на Европейския съюз като цяло, а също така и основен за Българското председателство, е намаляването на икономическите и социални различия между и в рамките на държавите членки, заяви председателят на Народното събрание и апелира Кохезионната политика да запази своето място в общия бюджет на ЕС и след 2020 г.

По време на ротационното си председателство на Съвета на ЕС, България работи и ще работи за по-нататъшната интеграция на Икономическия и паричен съюз, подчерта председателят на Народното събрание. Този процес върви ръка за ръка с осъществяването на една демократична отчетност на институциите на еврозоната пред легитимно избраните народни представители от парламентите на Съюза, допълни Цвета Караянчева. 

Антонио Таяни подчерта, че ЕП ще продължи твърдо да отстоява своята роля и съвестно да изпълнява своята работа на пълноправен съзаконодател. Ние сме отговорни пред европейските граждани да следим работата на Европейската комисия, допълни той и отбеляза, че парламентите са свързващо звено между гражданите и изпълнителната власт. 

"Субсидиарността е ключова и за европейския, и за националните парламенти. За нас е много важно да работим постоянно с националните парламенти. Аз много се радвам на сътрудничеството с българския парламент през следващите 6 месеца. Ако искаме да намалим дистанцията между между европейските граждани и институциите, ние трябва да работим всички заедно, като се съобразяваме с гражданите. Това е наше задължение и затова трябва засилим това сътрудничество в следващите месеци, преди европейските избори през 2019 година", коментира Антонио Таяни - председател на ЕП.

"Как ще се отрази Брекзит на финансирането на отделните политики и на относителния принос към новата многогодишна финансова рамка на всяка от 27-те държави членки? Един от основните приоритети на ЕС и на българското председателство е намаляването на социалните различия и в рамките на държавите членки. В този смисъл апелирам кохезионната политика да запази своето място в рамките на европейския бюджет и след 2020 г", заяви от своя страна Цвета Караянчева - председател на НС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама