ДОСТ с позиция относно Деня на Майчиния език

12:40, 20 фев 18 / Политика 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От пресцентъра на партия ДОСТ излезнаха с позиция по повод предстоящия Международен ден на майчиния език.

В нея се настоява да отпадне забраната за ползване на майчин език по време на предизборна кампания, както и изучаването на майчин език да стане част от задължителната училищна програма. Ето и пълния текст на съобщението:

" 21 февруари е Международен ден на майчиния език, обявен на Генерална конференция на ЮНЕСКО през Ноември 1991 г. Съхраняването на близо 7000 езика, които съществуват в света, е един от най-важните инструменти за опазване на материалното и нематериалното наследство на човечеството. Този ден е Знакът, че майчиният език е най-силното средство за защита на човека и неговата свише определена неприкосновена идентичност. Затова забраната за изучаването и ползването на майчин език е в основата на всяка дискриминационна и асимилаторска политика и е най-грубото посегателство срещу човешката съкровеност и свобода. Това обуславя неслучайно егидата на ЮНЕСКО.

Създаването на нормални условия за изучаване и ползване на майчин език е основен критерий на демокрацията в националните държави в цивилизования свят. За съжаление, България днес, на дванадесетата година от своето членство в ЕС е далече от стандартите на ЮНЕСКО и на Европа за закрила на майчините езици.

В българските училища не е осигурен подобаващ статут и условия за изучаване на майчиния език.

Упоритият отказ на всички състави на Народното събрание да се приемат предложенията за включване на майчиния език в раздел Задължителна подготовка, тоталната неангажираност на МОН за издаване на нови учебници и учебни помагала представят по същество една дискриминационна политика, в резултат на която броят на изучаващите майчин турски език например падна от над 90 000 през 1992-93 г. на под 10 000 през настоящата учебна година.

Особено грозна е забраната в Изборния кодекс за ползване на майчиния език по време на предизборна кампания, за нарушаването на която непрекъснато се налагат глоби на кандидати за народни представите."


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама