АФИС: Политическата апатия сред българите се запазва

11:21, 20 фев 18 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През последните месеци се забелязва демобилизация на всички електорални групи и увеличаване на дела негласуващи и аполитични българи. Наблюдаваме общ процес на отлив на политическо доверие и засилване на политическата апатия сред българския избирател.

Към момента водещият партньор в управляващата коалиция ГЕРБ събира подкрепата на 26% от пълнолетното население. Този дял до преди 8-9 месеца е бил около 30 на сто. Това показват данните от прочуване на електоралните нагласи на българите за месец февруари, направено от агенция АФИС.

При левицата тенденцията е различна. Към момента готовите да изберат социалистите са 22,4%, колкото приблизително са били и през лятото на миналата година. Дори се наблюдава минимален ръст в подкрепата.

ГЕРБ очевидно губи избиратели, а БСП не прибавя съществено такива. Това обстоятелство се дължи на скъсената дистанция между двете водещи политически формации.

Случващото се при другите политически формации не е коренно различно. Забелязва се минимален, но постоянен спад при ВОЛЯ. Към този момент подкрепа за тях е от 2,5%, което поставя нейното присъствие в един следваща парламент под въпрос.

Едва 3,8 на сто от българите декларират подкрепа за Обединените патриоти”. Преди няколко месеца този дял е бил малко над 6%.

Доверието във вицепремиера Каракачанов е било 38% в средата на миналата година, а към настоящия момент е малко под 30 на сто.

Сходна е ситуацията при другата знакова фигура – вицепремиера Валери Симеонов – спад от 19 на 16%.

ДПС са стабилизирали електоралната си подкрепа, като към момента тя е в порядъка на малко над 7%.

Единственият отчетлив и видим резултат е увеличаване дела на негласуващите и колебаещите се. Сумарно това са повече от 35%, което отново ги превръща в най-голямата „(а)политическа сила“. Само преди 8 месеца този дял е бил 25 на сто. С други думи, наблюдаваме общ процес на отлив на политическо доверие и засилване на политическата апатия сред българския избирател.

От АФИС смятат, че едва ли ще бъдем свидетели на тежки вътрешнополитически драми преди края на българското домакинство на ЕС.

Все повече български граждани снемат подкрепата си от настоящия кабинет - от 40 на сто през май 2017 г. до 27 на сто през февруари тази година, показват данните на агенцията. Същевременно расте делът на онези, които желаят незабавна оставка и нови избори - от 13% през май миналата година до 23% сега.

Всеки трети българин предпочита смяна на някои министри в рамките на кабинета, а други 23 на сто са за ново правителство в рамките на сегашния парламент.

Доверието във властта отново започва да се разклаща и идеята за нови избори набира скорост.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама