„Тренд“: Едва 16% от българите подкрепят Истанбулската конвенция

14:00, 20 фев 18 / Политика 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Само 16% от българите подкрепят приемането на Истанбулската конвенция, а дебатът около документа не се е отразил сериозно на подкрепата към основните политически партии, показва проучване на социологическа агенция „Тренд“ по поръчка на „24 часа“.

Красимир Каракачанов, Томислав Дончев и Лиляна Павлова са министрите, които получават най-висока оценка за работата си. Омбудсманът практически изравнява президента в положителните оценки за работата си.

Само 16% от всички български граждани подкрепят приемането на Истанбулската конвенция, 46% са на обратното мнение, а 38% не могат да преценят. Прави впечатление, че няма динамика в демографската разбивка по пол, което говори, че жените не възприемат конвенцията като документ, защитаващ техните права. Единствено сред привържениците на ГЕРБ мнението относно конвенцията е разделено на две равни части, поради ясно заетата позиция от страна на партията относно документа.

От „Тренд“ правят уточнението, че теренът на проучването е приключил преди министър-председателят да обяви, че замразява ратификацията на конвенцията от Народното събрание.

Оценките за работата на основните институции в България се запазват на сходни нива в сравнение с проучването на агенцията през януари. Положителните оценки за президента Румен Радев (63%) и омбудсмана Мая Манолова (62%) са практически изравнени. Веднага след тях се нарежда Българската православна църква, като над половината от българските граждани (51%) дават положителна оценка за работата ѝ.

Традиционно с най-ниско обществено одобрение се ползват съдът и прокуратурата с по 19% и за двете институции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама