Тео Ушев представя "Като в тъмно огледало"

10:40, 20 фев 18 / Любопитно 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рисунки върху спасителни термични одеала, видеоарт и първата в България инсталация с миксирана реалност включва най-новият визуален авторски проект на Теодор Ушев "Като в тъмно огледало" (In the mirror, dimli).

Изложбата-инсталация ще бъде представена в София от днес до 11 март в Софийската градска художествена галерия. Откриването е в 18 часа.

"Като в тъмно огледало" е разсъждение върху смисъла и безсмислието на живота отвъд привидното.

В рамките на проекта ще бъде реализирана първата в България "потапяща" инсталация - едно от най-новаторските и атрактивни течения във визуалното изкуство. При него с помощта на специална каска - очила, зрителят е въвлечен в алтернативна среда, добива оптичната илюзията, че е част от действието, което вижда в тях.

Ушев ще използва и експерименталната технология миксирана реалност в един от модулите си. Миксираната реалност добавя дигитални 3D картини и образи, като ги смесва със заобикалящата зрителя среда. Така в интерактивно преживяване се миксират реалният и виртуалният свят, където физическите и дигиталните обекти съществуват заедно и взаимодействат в реално време.

Авторът прилага иновативна технология, специално разработена за инсталацията от датското студио Nvrmind. Използвани са гласовете на Ангела Меркел, Бойко Борисов, Владимир Путин, Волен Сидеров, Доналд Тръмп, Корнелия Нинова.

Теодор Ушев има реализирани подобни инициативи, изложби и инсталации в различни държави по света - в Барбикан в Лондон, Музея на цивилизациите в Квебек, Градската галерия на Утрехт, Любляна, Токио, Сан Франциско, Анеси и други.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама