39 общини получиха дарение техника за борба с бедствия

10:35, 20 фев 18 25 509 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметовете на 39 български общини получиха дарение от Швейцария за подпомагане на дейността на доброволните формирования при борба с бедствията, съобщиха МВР.

Официалната церемония по предаване на дарението се състоя в складовата база на Главна дирекция „Пожарна безопасност (ГДПБЗН) и защита на населението“ в село Локорско в присъствието на главен комисар Николай Николов - директор на ГДПБЗН, председателят на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България и кмета на Велико Търново Даниел Панов.

Изключително интензивно е сътрудничеството в областта на пожарната безопасност и защита на населението между България и Швейцария през последните години. Добър пример за това е дългогодишното партньорство между общините Ловеч и Базел - Ланд и съответните пожарни служби, заяви директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов. Той припомни, че по инициатива на българското посолство и Швейцария и лично на посланик Меглена Плугчиева през 2016 г. бе осъществено работно посещение, на което бяха поставени основите на още по-задълбочено партньорство между двете страни.

Николов подчерта, че Министерството на вътрешните работи не търси контрол, а израз на подкрепа, желание за сътрудничество с българските общини за създаването на доброволни отряди. 70 пожарни автомобила са прехвърлени на общините и още 33 транспортни средства, уточни главен комисар Николов. По думите му доброволчеството в България укрепва с всяка година – вече има 2948 подготвени и обучени мъже и жени, които при необходимост помагат на служителите на ГДПБЗН.

"Швейцария подкрепя в значителна степен различни аспекти на местното самоуправление. Дарението съдържа техника, предназначена за защита при бедствия, и защитни облекла. Като елемент на превенцията разглеждаме изграждането на доброволните формирования в общините и подготовката им", обясни пред БНР Благой Станчев – парламентарен секретар на Националното сдружение на общините в България.

Всички малки общини до 20 000 души имат създадени доброволни формирования, посочи Станчев. "Към момента общо над 230 общини имат създадени доброволни формирования. Броят на организираните доброволци надхвърля 3000 души в страната. Тяхната дейност се подкрепя финансово чрез държавния бюджет. Но ние считаме за необходимо да подпомогнем тази им дейност, като допълнително ги оборудваме и екипираме по този начин, чрез дарения. Има още около 25 общини, които биха могли да създадат доброволни формирования. Нашата цел е да ги обучим тези хора, така че наистина да са готови да могат в критични моменти на бедствие да поемат отговорността и да действат по най-адекватния начин на място", допълни още Станчев. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама