8 ежедневни навика, които увреждат мозъка ни

21:20, 20 фев 18 / Любопитно 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нашият мозък е един от най-важните органи в тялото ни, контролиращ всичко, а реално ние се грижим най-малко за него. Мозъкът се влияе от невероятно много фактори. Всичко е от значение – храната, която консумираме, навиците, които имаме, начинът, по който го използваме. Дори емоциите, които изпитваме влияят върху здравето и структурата на мозъка.

Ще ви представим няколко неща от
ежедневието, които много от нас правят, защото така са свикнали, а дори си мислят, че са и полезно, но те в дългосрочен план увреждат мозъка.

Лишаване от закуска

Пропускането на закуската поддържа тялото в състояние на стрес, води до понижаване нивото на кръвната захар, което освен до лош метаболизъм, води и до недостатъчно снабдяване на мозъка с хранителни вещества, което пък става причина за дегенерацията му.

Пушене

Учените твърдят, че част от веществата, съдържащи се в цигарите са токсични и увреждат нашите клетки. Други са канцерогенни. Освен това тютюнопушенето причинява свиване на мозъка и може да доведе до Алцхаймер.

Преяждане

Преяждането причинява втвърдяване на мозъчните артерии, което води до намаляване на умствените сили и влияе върху възможността за концентрация.

Прекалена консумация на захар

Високата консумация на захар забавя усвояването на хранителните вещества и метаболизма, повлиява негативно върху мозъчното развитие и цялостното здраве.

Лишаване от сън

Сънят осигурява почивка на мозъка. Ето защо дългосрочното лишаване от сън ускорява смъртта на мозъчните клетки.

Рядко говорене

Интелектуалните разговори, споделянето на житейски опит, обмяната на информация с близки и приятели стимулира функцията на мозъка и мисленето, повишава концентрацията и влияе добре върху настроението.

Спането с покрита глава

Можете да го намирате за приятно и топло, но спането с покрита глава води до повишено поемане на въглероден диоксид и намален прием на кислород. Кислородът е от жизненоважно значение за функционирането на мозъка и недостатъчното му приемане може да увреди клетките на мозъка.

Замърсеният въздух

Това не спада в графата ваш навик, но дишането на замърсен въздух води до намаляване количеството на кислорода, който достига до мозъка ви, а без кислород мозъкът не може да функционира.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама