Предлагат нови мерки за ограничаване на продажбата на оръжие в САЩ

09:41, 20 фев 18 / Свят 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Законодатели в САЩ предлагат нови мерки, които да ограничат продажбата на оръжие. Усилията им бяха подкрепени от президента Доналд Тръмп, който се обяви за подобряване системата за проверки на ФБР при купуване на оръжия, съобщи БНР. 

Междувременно във Флорида продължават погребенията на жертвите на масовата стрелба в училище, при която миналата седмица загинаха 17 души.

В Корал Спрингс повече от 1 500 опечалени присъстваха на погребението на още една от жертвите – 14-годишната Ълейна Пети. Близките й си я спомниха като жизнерадостно отдадено на общността дете, помагало в инициативи като възстановителните работи в едни от най-засегнатите части от урагана Ирма.

А в центъра на Лос Анджелис стотици протестиращи настояха за по-обстойни проверки при издаване на разрешително за закупуване на оръжие, както и за други мерки, свързани с контрола на оръжията.

Сенатът във Флорида вече готви предложения, които да включват възрастови рестрикции за закупуване на оръжие и забрана на някои видове оръжие. Сред готвените мерки има и такива за увеличаване бюджета за програмите за психично здраве в училищата.

Вече стана ясно, че президентът Доналд Тръмп е застанал зад идеята за подобряване процедурата по проверки при продажбите на оръжие. Местни медии съобщиха, че обвиненият за стрелбата е закупил седем броя оръжия през изминалата година, въпреки че е имало съмнения за психичното му здраве. Едно от тях, полуавтоматичния Ей Ар -15, е било използваон при нападението миналата седмица.

Предложения за по-строги проверки е имало и преди. Миналата година след стрелба в църква в Тексас, при която загинаха 26 души, в Сената се появи двупартийно предложение по темата след като стана ясно, че обвиненият за стрелбата в миналото е прибягвал към домашно насилие. Това обаче не му е попречило да се сдобие с оръжие. Но законът за по-строги мерки така и не беше приет. Сега надеждите са, че с подкрепата на президента настроенията в Капитолия има шанс да се променят.

Междувременно, обвиненият за стрелбата във Флорида Николас Круз се яви на процедурно заседание в съда. Адвокатът му е заявил, че той ще пледира „виновен“ ако прокурорите се съгласят да не настояват за смъртно наказание. Към момента все още не е взето решение по този въпрос.

Гимназията, която се превърна в център на поредната трагедия след масова престрелка остава затворена днес и утре. В съобщение на Стоунман Дъглъс се посочва „жертвите и техните семейства остават в сърцата докато общността ни продължава да преживява последствията от този безсмислен акт на насилие.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама