Китарите "Гибсън" са застрашени от фалит

16:10, 20 фев 18 / Любопитно 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Легендарният производител на китари „Гибсън“, чийто модели са сред любимите на Джон Ленън, Елвис Пресли, Слаш и много други световноизвестни музиканти, е изправен пред сериозни финансови проблеми.

Компанията има дълг, възлизащ на 374 млн., който трябва да изплати до началото на август. Фирмата е наела инвестиционната банка "Джефрис" за създаването на план за рефинансиране на дълга.

Въпреки че музикалните ни инструменти и професионална аудио техника ни носят приходи и се разрастват, все още нивото ни на успех е твърде ниско в сравнение с онова, на което станахме свидетели преди няколко години", призна в свое изявление главният изпълнителен директор на "Гибсън" Хенри Юзкевич, пише БГНЕС. Той допълни че в момента компанията извършва цялостен преглед на бизнес стратегия си, като продължава да усъвършенства бизнеса си с аудиовизуалните продукти от марката „Филипс“, но и същевременно елиминира някои от слабо представящите се на пазара продукти.

Юзкевич изрази още надежда, че новата стратегия ще доведе до "най-добрите финансови резултати, които компанията е постигнала в историята си“ и то до края на през следващата година, а изплащането на дълга ще може да бъде изпълнено "в рамките на няколко години".

Компанията „Гибсън“ стои зад производството на един от най-известните модели китари в света - Les Paul. Основана през 1902 г. в Нашвил, Тенеси, фирмата производител е кръстена на създателя си Орвил Гибсън. Освен под собственото си име фирмата създава китари и с марките: „Епифон“, „Крамър“, „Вали Артс“, „Тобиас“, „Стейнбъргър“ и „Каламазо“. В добавка към китарите компанията разработва и клавишни инструменти под марката „Балдуин“, барабани под марката „Слингърланд“, както и най-различни аксесоари за музикалната индустрия. През 2014 година тя разршири още повече портфолиото си като купи и датския "Филипс" за 135 млн. долара.

През години, в които съществува, на китарите на "Гибсън" са свирели редица звезди като блусмена Би Би Кинг, китариста на „Ролинг Стоун“ Кийт Ричардс, както и Джими Пейдж от „Лед Цепелин“.

През 2015 г. една от любимите китари на Ленън на компанията, която той използва при композирането на песни като All My Loving и You Loves You, бе продадена на търг за внушителните 2,4 милиона долара.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама