Гласуват нов председател на Софийския градски съд

08:50, 20 фев 18 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Висшият съдебен съвет избира нов председател на Софийския градски съд. Номинациите за поста са две - на съдия Светлин Михайлов и на съдия Евгени Георгиев. Двамата са се самопредложили.

Изборът на шеф на съда се забави с около месец заради провеждането на извънредни атестации на двамата кандидати.

До избора се стигна след като предишният председател Калоян Топалов изненадващо подаде оставка. Преди него пък съдия Владимира Янева също напусна поста след множество скандали.

И двамата кандидати гледат граждански дела. Днес предстои да бъдат изслушани от членовете на ВСС. Съдийската колегия в съвета трябва да даде поне 8 от 14-те си гласа за един от кандидатите, иначе процедурата ще започне от начало.

На 12 февруари Общото събрание на СГС изслуша кандидатите и при проведеното тайно гласуване 44 съдии подкрепиха Евгени Георгиев, 25 дадоха своя глас за Светлин Михайлов, 13 съдии не подкрепиха никой от двамата, а 6 гласуваха и за двамата кандидати.

Светлин Михайлов вече е оглавявал СГС в периода 2004 – 2009 г.

В този съд се гледат делата срещу министри, депутати, магистрати. Важно е делата да се разпределят безпристрастно и да не се злоупотребява с разрешителни за сересета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама