В Испания искат затвор за депутат от „руската мафия”

08:30, 20 фев 18 / Свят 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започна делото срещу руснаци и испанци за пране на пари. Прокуратурата в Испания поиска между 1,7 години и 5,6 години затвор за всеки от 18-те подсъдими и глоби стигащи до 100 милиона евро. Сред подсъдимите са депутатът от Държавната Дума в Русия Владислав Резник и съпругата му Диана Гиндин, съобщи Vesti.bg.

„Дойдох на съдебното заседание, защото не съм виновен в нищо и вярвам в испанското правосъдие”, коментира Резник в съда, който е член на Парламентарната комисия за бюджет и данъци в Русия.

През 2008 г. при извършване на "Операция тройка" от испанската полиция бяха задържани 20 заподозряни. Според обвинението прането на пари в Испания за руската мафия е започнало още през 90-те години, когато богати руснаци започнали да купуват луксозни вили в Коста дел Сол и Балеарските острови.

Испанските прокурори смятат, че са изпрани над 50 милиона евро пари на т.нар. Тамбовскo-Малишевска групировка, базирана в Санкт Петербург. За повечето от подсъдимите, включително Резник, прокуратурата настоява за до 5,5 години затвор и глоби до 100 милиона евро.

На съдебното заседание се явиха всички подсъдими без Антонио Фортуни, който даде показания по видео връзка от Марбея. Един от подсъдимите - Михаил Ребо се призна за виновен и държавното обвинение поиска за него 2 години затвор и глоба от 1,6 милиона евро. За Леонид Хазин, който сътрудничеше на следствието от самото начало, прокуратурата иска 1,7 години затвор и глоба от 26 000 евро.

Подсъдими са Юрий Саликов, Светлана Василиева, Хуан Антонио Унториа Агустин, Юлия Ермоленко, Владислав Резник, Диана Гиндин, Андрей Маленкович, Олена Бойко, Леонид Хазин, Михаил Ребо, Леокадия Мартин, Игнасио Педро Уркильо, Хулиан Хесус Ангуло, Жана Гавриленкова, Франсиско Оканья Палма, Кирил Юдашев, Антонио де Фортуни и Вадим Романюк.

За основния обвиняем Генадий Петров прокуратурата иска 8,5 години затвор, но обвиненията срещу него са отделени в друго съдебно производство. Разследването на схемата за пране на пари трая повече от 11 години. Вижте първите арести, извършени през 2016 г., във видеото.

Според прокуратурата Генадий Петров и Александър Малишев - лидери на т. нар. Тамбовскo-Малишевска групировка, които излежаха присъди в Русия и сега са прехвърлени в испански затвор, в съучастие с други лица, през 90-те години на миналия век са създали редица фирми, чрез които оформяли покупко-продажби на недвижими имоти в Испания. „Изпраните” пари са изпращани в офшорни зони и други държави.

Тамбовскo-Малишевската групировка получавала приходите си от разнообразни престъпления в Русия и Европа, включително поръчкови убийства, трафик на оръжия и наркотици, изнудвания и измами.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама