Създадоха хибрид между човек и овца

19:10, 19 фев 18 / Любопитно 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Биологът Хиро Накаучи (Hiro Nakauchi) от Университета Станфорд съобщи, че екипът му е успял да създаде първата химера между човек и овца. Учените постигнали това като въвели човешки стволови клетки в овчи ембриони, а получената химера е 99% овца - само една на 10 000 клетки в ембриона е човешка, предаде Lifestyle.bg.

Хибридите са били унищожени след 28 дни, но експериментът повдига сериозни притеснения от гледна точка на етиката.

Това не е първият подобен опит - някои учени от екипа миналата година успяха да отгледат човешки клетки и в ембриони от прасе (на снимката).

Разбира се, тези химери няма да се развият до прасета с човешка глава или мозък - броят на човешките клетки в тях е изключително малък. Крайната цел на тези ескперименти е да се достигне до момента, в който такива животни биха могли да се използват за донори на органи.

Хората, които се нуждаят от трансплантация на орган, са изправени пред тежки предизвикателства. Освен дългото чакане на подходящ донор, ако такъв се намери и трансплантацията бъде осъществена успешно, органът постепенно бива разрушен от имунната система на реципиента, тъй като тя го разпознава като чужд и се опитва да го отстрани.

Според изследователите, един ден необходимите органи може да се произвеждат в подобни междувидови химери, но за да се случи това, трябва поне 1% от клетките в ембриона да бъдат човешки.

Но колкото повече човешки клетки съдържа химерата, толкова по-сериозни са и етичните проблеми. Защото въпросът не е в процентното съотношение, а в това къде ще поставим границата между човек и животно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама