Нова крачка към отглеждането на човешки органи в тялото на животно

14:30, 19 фев 18 / Любопитно 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американски учени отгледаха човешки клетки в ембрион на овца - технология, която може да позволи човешки органи да се развиват в тялото на животно, за да бъдат присадени в хора, съобщи вестник "Индипендънт", цитиран от БТА.

Експертите се надяват, ако успеят да постигнат крайната си цел, това не само може да намали броя на чакащите за трансплантация, но и да ограничи до минимум случаите на отхвърлени органи, защото те ще съдържат клетки на самия пациент.

Опити да бъдат отгледани органи на един вид в тялото на друг се правят отдавна, като специалисти отгледаха панкреас на плъх в тялото на мишка. Миналата година учени от Калифорнийския университет създадоха ембрион хибрид между човек и прасе, при който една на всеки 100 хиляди клетки беше човешка.

Същият екип обяви ново подобно постижение с ембрион на овца, при който една от всеки 10 хиляди клетки е на човек.

Позволено е ембрионите да се развиват
28 дни и изследователите казаха, че биха искали да удължат този краен срок, за да добият по-ясна представа как продължава развитието им.

Някои органи на прасетата и овцете са подобни по размер на човешките, затова са подходящите животни за провеждането на опити в тази посока.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама