ЕЦБ спря плащанията на третата по големина банка в Латвия

14:02, 19 фев 18 25 548 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската централна банка спря плащанията на третата по големина банка в Латвия. Това се случва ден, след като гуверньорът на Латвийската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Илмарс Римшевич беше арестуван.

Искането за санкции срещу третата по големина латвийска банка ABVL дойде още миналата седмица от страна на американското финансово министерство с мотив, че банката е позволявала на свои клиенти да работят със Северна Корея. Това по същество представлява нарушаване на санкциите. 

Искането е и част от мотивите на ЕЦБ да спре плащанията на латвийския трезор. В становището си от Франкфурт подчертават, че решението е следствие на непрекъснато влошаващата се позиция на латвийската банка. От самата банка определят случващото се като "преднамерена клеветническа кампания".

Вчера гуверньорът на Латвийската централна банка Илмарс Римшевич беше арестуван по подозрения за корупция, а домът и офисът му бяха обискирани. По думите на неговия адвокат той е задържан в полицейско управление, но срещу него не са повдигнати обвинения. Римшевич е член на Европейската централна банка от 2014 г., когато Латвия въведе еврото.

Събитията са пореден удар за Латвия – страна от еврозоната, която едва миналата година успя да върне икономиката си на нивата ѝ отпреди кризата, след като загуби над една пета от производството си по време на икономическия срив.

Финансовият министър на страната Дана Рейзниеце-Озола посочи, че е възможно кредитният рейтинг на Латвия да пострада и призова Римшевич да се оттегли от поста си, поне докато тече разследването срещу него. 

ABVL е една от банките в Латвия, получили помощ за поддържане на ликвидността си от централната банка в страната. По тази причина Рейзниеце-Озола посочи също, че министерството ѝ е променило стратегията си за предоставяне на заеми и ще се въздържа от операции по рефинансиране в близкото бъдеще, съобщи Investor.bg.

Тя също така допълни, че Рига вече се е обърнала към Вашингтон с искане американските власти да споделят информацията, с която разполагат за банката.

Миналата седмица американското финансово министерство поиска да бъдат въведени санкции срещу ABVL заради това, че е позволявала на свои клиенти да работят със Северна Корея. Председателят на Управителния съвет на ABLV Ернестс Бернис заяви, че банката е обект на „преднамерена клеветническа кампания“.

В опит да се отърси от подозренията, че нейни банки държат капитали със съмнителен произход, банковите власти в Латвия наложиха глоби на три финансови институции, които са имали сметки, свързани с финансова измама в Молдова от 2014 г. в размер на 1 млрд. долара. Миналата година пък пет банки в страната се съгласиха да платят глоби за това, че не са успели да извършат необходимите проверки и да съберат достатъчно информация за трансакции и бенефициенти по сделки, свързани със Северна Корея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама