Представяне на проекта "Обединени в изкуството"

17:20, 19 фев 18 / Култура 25 617 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 20 февруари (вторник) от 11:00 ч. в Сити Марк Арт Център, бул. "Янко Сакъзов" № 30. ще се състои пресконференция - представяне на проекта "Обединени в изкуството".

Проектът, който представлява синтез на съвременната литература, музика и кино, ще се осъществи под формата на шест вечери през месеците от февруари до юни с вход свободен. Участват изтъкнати български и чуждестранни имена от трите изкуства. Реализира се с финансовата подкрепа на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.” на Национален фонд „Култура“.

В пресконференцията - представяне на "Обединени в изкуството", ще участват музикантите проф. Венцеслав Николов, Ангел Заберски и Михаил Йосифов, актьорът и музикант Рашко Младенов.

Проектът предвижда в шест вечери - от 28 февруари до 6 юни, да подчертае мястото на България в Европа, както и постиженията, таланта, новаторските търсения и творчески идеи на българските творци - писатели, актьори, режисьори и музиканти, в сътрудничество и диалог с колегите им от Европа. Последното ще се постигне чрез творческото съучастие на представители на партньорските на България държави в така нареченото „трио“ (с Естония и Австрия), както и на страните, чието председателство на ЕС непосредствено предстои: Румъния, Финландия, Хърватска и Германия. Това е първото софийско арт пространство, чиято атмосфера и уют предразполагат за провеждането на подобни акции.

Привлечени са утвърдени имена като писателите Ани Илков, Ина Вълчанова, Емил Андреев, Теодора Димова, Алек Попов, Захари Карабашлиев. Сред актьорите в проекта участват студенти от класовете на Леонид Йовчев и Ани Васева. На музикалния подиум свои ученици представят проф. Венцеслав Николов, гл.ас. д-р Ангел Заберски-син, гл.ас. д-р Илиян Парасков, проф. Христо Йоцов, Рашко Младенов и Константин Цеков, Михаил Йосифов, Етиен Леви. Кинокритици-модератори ще бъдат Деян Статулов, Катерина Ламбринова, Петя Александрова, Геновева Димитрова, Тонислав Христов, Ирина Канушева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама