Проф. Божидар Манов ще получи специалната награда на София Филм Фест

18:00, 19 фев 18 / Култура 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кинокритикът проф. Божидар Манов ще получи специалната награда на София Филм Фест за своя принос към изкуството на киното.

„За смислените филми е нужен откривателски дух
и поглед отвъд хоризонта“, смята киноведът, който в края на миналата година празнува своя 70 годишен юбилей.

Кинокритик с изтънчено и точно слово, един от преподавателите-доайени в НАТФИЗ, председател на гилдия „Критика“ към СБФД, член на Европейската филмова академия, член и председател на журита на едни от най-престижните кинофестивали по света, автор на стотици журналистически, критически и теоретични статии и книги, проф. Божидар Манов е сред най-ярките и авторитетни личности, които веднага изникват в съзнанието, щом заговорим за кино.

Проф. Манов прие поканата на екипа ни да представи в началото на месец март два филма в специалната програма на Дома на киното и Арт Фест - „Европейско кино за учащи“, с помощта на която сме си поставили за цел да продължим образоването на младата публика вече 10 години.

През 2018 година отбелязваме 50 години от събитията, разбунтували политическите и творчески духове на Европа през 1968 година, и именно планираните две творби - емблематичният филм на Методи Андонов„БЯЛАТА СТАЯ“ с участието на легендата на българското кино Апостол Карамитев,
и „СПОМЕН ЗА СТРАХА“ на Иван Павлов, предлагат различен ракурс към годината на новите търсения и стремеж към свобода – на духа и художествената мисъл.


Прожекциите са своеобразно въведение към темата „1968“, която ще бъде един от фестивалните акценти на 22-рия София Филм Фест.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама