NOVA с нов собственик

11:54, 19 фев 18 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шведската компания MTG обяви официално тази сутрин, че е постигнала сделка за продажба на телевизия NOVA.

MTG е подписала споразумение за продажба на своите 95% от Nova Broadcasting Group на PPF Group - инвестиционната компания на чешкия магнат Петер Келнер.

В съобщението се посочва, че стойността на компанията е оценена на 185 милиона евро. Тази цифра е далеч под продажната цена от 620 милиона евро, които през 2008 г. MTG плати на гръцката "Антена", за да придобие NOVA.

Предстои сделката да бъде одобрена от регулаторните органи, което се очаква да стане през първата половина на 2018 г. 

NOVA е най-голямата търговска медийна група в България и се състои от седем телевизионни канала и 19 онлайн компании, които заедно са генерирали 100 млн. евро приходи за 2017 и 19.7 млн. евро оперативна печалба на Нова за 2017 г. NOVA се състои 650 служители, пише "Капитал". 

MTG стъпи на българския пазар 2007 г., като инвестира първо в Balkan Media Group Limited, която управлява телевизионните канали Diema, а след това придобива Nova през 2008 г. за космическата от сегашна гледна точка сума от 620 млн. евро.

От MTG коментират, че постъпленията от сделката ще бъдат използвани за инвестиции в основните студиа на групата в скандинавските страни, които се занимават с производството на развлекателно съдържание.

"Изградихме NOVA до номер едно медийна група в България с 33% пазарен дял от аудиторията и собственик на някои от най-добрите дигитални брандове в страната. Под отличното ръководство на Дидие Щосел и мениджърския му екип, NOVA бързо се превърна във водеща дигитална развлекателна група и бих искал да благодаря на всички, които направиха това възможно. Инвестициите на MTG са фокусирани в развитието на нашата скандинавски развлекателни студиа и глобални дигитални вертикали, заради което и намерихме нов дом за българските ни служители с партньор, който да инвестира в бъдещето на NOVA. Пожелаваме на Дидие и целият екип на NOVA продължителен успех. Това ще доведе до затваряне на международните ни развлекателни операции и ще направи MTG по-фокусирана група, което е в съответствие с нашата предварително заявена стратегия", съобщават от MTG.

Освен към NOVA Келнер има интерес и към покупката на телеком бизнеса на "Telenor" в България, стана ясно преди седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама