НПО-тата да имат право на археологически разкопки

11:45, 19 фев 18 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Неправителствените организации трябва да имат право на археологически разкопки. Това заяви пред БНР Павел Деспотов, магистър по археология, след като поредните промени в Закона за културното наследство предизвикаха напрежение в професионалната общност. 

"Когато се кандидатства за открит лист, не кандидатства институция, а кандидатства определено лице, което покрива критериите за провеждане на теренни археологически разкопки. Така че този открит лист се издава не на институция, а на лице в договорни отношения с институция и между другото тук законодателят е прав да въведе правото за договорни отношения с институция, защото когато кандидатства човек за финансиране, просто да се види, че работата е сериозна", коментира Деспотов. 

Той посочи, че държавните институции са ограничени от бюджетите си: "Защото, първо, да ви кажа, че самите държавни организации, които работят в тази сфера, са на едно държавно бюджетиране, което не позволява да се поеме потока от завършили магистри, в това число вече и доста доктори. За да има ефективна система за опазване на културно-археологическото ни наследство, трябва повече хора да работят в тази посока, защото погледнете Националния институт за опазване на паметниците на културата – извинявайте, но там работят 20 човека за цяла България". 

Деспотов предлага за неправителствените организации да има специален правилник за работа.

"Да има също така и регистър на НПО-тата, който в своето предложение писах, че Археологическият институт с музей да им праща т. нар. "супревайзъри", които да отговарят за цялостната научна дейност. Тези хора са хабилитирани лица и когато се извършва такава дейност, практически тези хабилитирани лица контролират всичко. Затова не може, както се казва, всеки новозавършил да се хвърли да копае, необходимо е време, необходим е стаж и затова предлагам вътре да бъде включена и национална програма, която да осигури тези стажове", предлага той. 

"Тази национална програма може да дойде само с промени в Закона за висшето образование, където просто да се спре това приемане "на калпак". Примерно, приема се по-ограничена бройка, но парите да не се губят, а да отидат за бъдещето на тези хора, да им се осигури стажа", обяснява още Деспотов. 

Неправителствените организации трябва да се отчитат пред Министерството на културата и то да им праща свои контролиращи лица, за да се избегнат злоупотреби, допълни той. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама