Богатите българи стават по-богати, а бедните – все по-бедни

11:33, 19 фев 18 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Издръжката на живота в България е излизала средно 581 лева за член на четиричленно домакинство в края на декември миналата година, а за нормален за страната стандарт на живот разходите за такова семейство са възлизали на повече от 2300 лв. Това са данни на КНСБ, които оповести Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания пред БНР. 

Иванова уточни, че издръжката на живота се увеличава плавно заедно с доходите. Те обаче се разпределят неравно, като богатите българи стават по-богати, а бедните – все по-бедни.

"Размерът на общия доход средномесечно на едно лице представлява 83% от необходимите средства за издръжка на живот, докато през 2010 година същото е представлявало около 60,3%. Поради изключително ниската база той не е осезаем и не се усеща от българските домакинства. Нарастването на доходите не се разпределя равномерно. При високодоходните нарастването е с по-голяма скорост, съответно и високодоходните домакинства нарастват по-бързо, докато бедните домакинства намаляват за едногодишен период, но техният процент на намаление е значително по-бавен", обясни Иванова пред БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама