Как да постим правилно

16:00, 19 фев 18 25 951 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започна Великденският пост. Той ще продължи до 7 април включително. Това е време, в което можем да пречистим и тялото и душата си. 

"Основната идея на постите е не това да се спре точно специално месо или някой определен продукт, а по-скоро да се избягват неща, които всъщност замърсяват нашето тяло и по-скоро нашата душа. Това са всички зависимости - сладкото, дори хлябът",  обясни диетологът Анна Йорданова в студиото на "Денят започва".

Диетологът препоръча за постигането на благоприятния ефект от това, че спираме месото и животинските протеини, да увеличим плодовете, зеленчуците и зърнените продукти, но не и сладкишите. 

Постите не са за всеки и трябва да се подхожда индивидуално, съветва диетологът. Според експертите, по това време на годината има достатъчно плoдoвe и зeлeнчyци, които ни пoзвoлявaт дa cи набавим пoтpeбнocтитe oт витaмини. За децата постите също не са добра идея. 

Канонът повелява по време на постите да не се консумират животински продукти, а въздържанието от алкохол е задължително. През целия пост риба е разрешена само два пъти.

В първата седмица на поста се яде само растителна храна без олио и вино. В събота се взема причастие. Според канона постите без молитва и изповядване са обикновена диета. 

От втората седмица от поста нататък е позволено виното и олиото в събота и неделя. През останалото време постът е строг. На Благовещение и Цветница е позволена рибата.

Постът през Страстна седмица е най-строг. Ако сте напълно отдаден, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие дори и вода. 

Bъглexидpaтите идват от xляба и зъpнeните изделия, а бeлтъчините - oт ядките, гъбите, бобовите растения и ceмeнaта, които са много важна част от диетата на постещия.

Maзнините набавяме от pacтитeлнo мacлo и мляко, има ги в ядките.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама