Нова схема предлага поръчване на такси с наддаване

16:30, 19 фев 18 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мобилните приложения за поръчка на кола предлагат опция да заявим бакшиш за шофьора, за да дойде от по-далечен адрес, особено в пиковите часове и празничните дни. Тогава поръчката на такси е почти невъзможна. 

Мобилните приложения предлагат, ако няма шофьор нализо да се избере опция "Разширено търсене". След това трябва да се посочи колко пари над сметката ще се платят. Шофьорите, които са на по-далечно разстояние и използват приложението, ще видят сумата и ако са привлечени от нея, ще откликнат на поръчката, съобщава БНТ. 

Бакшишът, който може да се предложи на таксиметровите шофьори чрез приложението, е между 1 и 9 лева. Тази сума няма да фигурира в касовата бележка. Парите се дават на ръка на шофьорa.

"Примерно, Вие като оставите бакшиш в ресторант или в такси. Като е в такси и сметката е 5,10 лв. и Вие му оставите 6 лв., един бакшиш от 10% е нормален, всъщност на касовата бележка не го пише. Не знам законодателство, което не дава възможност на човек да предложи бакшиш на друг човек, който е в сектора на обслужването", обяснява Христо Чернев - управител на компанията, която поддържа мобилното приложение.

От Браншовата камара на таксиметровите шофьори определят метода за поръчка на автомобил като справедлив и ефективен. 

"Шофьорът ще дойде от по-далечно разстояние, за да вземе клиента и затова, че той идва от по-далечно разстояние клиентът се съгласява да плати една допълнителна сума.Съвсем дребен стимул за шофьорите, който аз одобрявам", коментира инж. Спас Атанасов - Браншова камара на таксиметровите шофьори.

Ако клиентът не плати обещания бакшиш, той ще бъде отбелязан като некоректен и вероятно ще бъде отстранен от системата. 

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов заяви, че КЗП ще се самосезира по случая.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама