Захариева: България няма да е само територия за срещата ЕС-Турция

10:28, 19 фев 18 / Политика 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"На срещата ЕС-Турция България няма да бъде само територия за нейното провеждане. Самият факт, че такава среща ще се проведе, вече е успех за Българското европредседателство”, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред БНТ.

В никакъв случай нито на тази среща, нито на съветите, нито на Срещата на върха през май България не е само територия. Важно за просперитета е да имаме добри отношения с Турция”, добави тя.

По думите ѝ по време на нашето председателство трябва да бъде взето решението за втория транш между ЕС и Турция, свързан с бежанската вълна. Първият е 3 млрд. евро. Ангажиментът е за 3+3 млрд. евро.

С 85% е намалял натиска по границата. Това стана в резултат на подписването на това споразумение”, заяви министърът на външните работи.

Относно влизането на страната ни в Шенген, тя заяви, че България и Румъния са изпълнили всички критерии още през 2011 г. По думите ѝ продължаващото несъгласие на част от държавите за това България и Румъния да влязат в Шенген е необяснимо.

Захариева каза, че е добре да се обмисли предложението на румънския ѝ колега, въпросът за влизането в Шенген да бъде предложен за гласуване в ЕС.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама