Управителят на НЗОК няма да подаде оставка

10:21, 19 фев 18 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев няма да подаде оставка. Това заяви проф. Плочев пред bTV в отговор на въпрос дали министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е имал основание да поиска оставката му.

Преди дни Ананиев поиска оставката на проф. Плочев, защото действал зад гърба на правителството, като с писмо, адресирано директно до депутатите, поискал актуализация на бюджета на здравната каса заради над 271 млн. лева задължения към чуждестранни здравни каси. От пресцентъра на НЗОК отговориха, че Ананиев няма правомощия да иска оставката на шефа на касата, а по-късно и премиерът Бойко Борисов поиска освобождаването на Плочев от поста.

"Аз нищо незаконно не съм направил, нямам намерение да подам оставка", заяви Плочев и посочи, че преди писмото до депутатите той е уведомил министъра на здравеопазването. Той показа писмото до Ананиев, изпратено на 2 февруари, а това до депутатите било от 13 февруари. 

"Вчера говорих с премиера, той каза "Имаме проблем не да платим парите, имаме проблем как да спрат да се източват тези пари", разказа Плочев. "Много умно и разумно ми говори човекът, не ми иска оставката. Каза не се прави така, нищо не разбираш от политика", той разбра, че аз нямам намерение да клатя правителството, а да уведомя как стоят нещата", разказа управителят на здравната каса.

В защита на Плочев говори и депутатът от БСП Славчо Велков, който заяви, че е оказван натиск върху Плочев да си подаде оставката. "Може да се каже, че човекът, който го е заплашвал, е на по-високо ниво от министър, с претенции да управлява държавата, но не е премиерът", обяви Велков.

Камен Плочев беше назначен на ръководната позиция на здравната каса през юли 2017 г. след конкурс, в който беше единственият кандидат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама