"Три билборда извън града" с триумф на наградите БАФТА

08:20, 19 фев 18 / Култура 25 490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Черната комедийна драма "Три билборда извън града" отнесе пет статуетки БАФТА. Лентата получи наградата за най-добър филм на Британската академия за кино и телевизия, а също и наградата за най-добър британски филм, награда за оригинален сценарий за режисьора й Мартин Макдона, награда за поддържаща мъжка роля. За ролята си в същия филм очаквано Франсис Макдорманд беше удостоена с наградата на БАФТА за най-добра актриса.

Също толкова очаквано Гари Олдман отнесе отличието за най-добър актьор за превъплъщението си на Чърчил в драмата „Най-мрачният час”. Ролята е изисквала ежедневно Олдман да преминава през полагане на четиричасов грим.

53-годишният мексиканец Гийермо дел Торо получи наградата на британската филмова академия за най-добър режисьор за филма "Формата на водата". Лентата разказва историята на жена, която се влюбва в морско създание. Филмът получи най-много номинации - цели 12, но отнесе само три статуетки - за режисьор, за музика и за дизайн на продукцията.

Сам Рокуел получи признание като най-добър поддържащ актьор в "Три билборда извън града". В същата категория при жените наградата отиде при Алисън Джени за филма "Аз, Тоня".

80-годишната легенда в киното Ридли Скот, чието име се свързва със супер продукциите като "Гладиаторът", "Пришълецът", "Марсианци", "Блейд Рънър" и "Ханибал" пък беше удостоен с приза за цялостен принос в кинематографията и телевизионното изкуство на БАФТА. 

Някои от най-големите кинозвезди, като Анджелина Джоли, бяха придружени от активистки феминистки, за да демонстрират протеста си срещу сексизма и неравенството в професията. Повечето дами на наградите БАФТА носеха черно в знак на подкрепа към движението "Времето изтече" срещу сексуалния тормоз. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама