Щети за над 100 милиарда долара за САЩ от кибератаки

15:05, 17 фев 18 / Свят 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кибератаките са коствали на САЩ загуби между 57 и 109 милиарда долара през 2016 година, предадоха световните агенции, като се позоваха на изявление на Белия дом.

В доклад на икономически съветници на президенството се казва, че кибератаките срещу инфраструктурата, като например електрически мрежи, комуникационни системи или язовирни стени, пораждат огромно безпокойство.
Кибератаки, водещи до изтичане на данни, кражба на интелектуална собственото и поверителни информации като финансови сведения, отново биват сериозна причина за тревога сред обществото и високопоставените лица.

В документа се казва, че ако една компания държи основна част от инфраструктурата, то кибератака срещу нея, може да предизвика голямо сътресение в цялата икономика.

За основни виновници са посочени Русия, Китай Иран и Северна Корея.
Риск от кибератаки съществува и от хактивисти, организирани и престъпни групи и от конкурентни компании.

Докладът бе публикуван, след като Белият дом заплаши Русия с "международни последици" за извършването на кибератаката „НотПетя“, която определи като "най-разрушителната и скъпоструваща в историята". Тази кибератака, извършена през юни 2017-та година, според Вашингтон, е била дело на руските военни и е нанесла щети за милиарди долари в Европа, Азия и двете Америки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама