Освободиха германски журналист, прекарал една година в турски затвор

08:30, 17 фев 18 / Свят 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германско-турският журналист Дениз Юджел, който прекара последната година в турски затвор, е бил пуснат на свобода, съобщи вестник Die Welt, за който той работи като цитира адвоката му.
Юджел беше обвинен в разпространяване на пропаганда за Кюрдската работническа партия, която турското правителство определи като терористична организация. Той също така бе обвинен, че подбужда насилие в подкрепа на движението „Хизмет“.
Журналистът бе задържан на 14 февруари 2017-та година и винаги отричаше твърденията. Неговият случай се превърна в причина за сериозно безпокойство между Берлин и Анкара.

Освобождаването му дойде само ден след като на среща с турския премиер Бинали Йълдъръм, германският канцлер Ангела Меркел поиска справедлив процес за Юджел.

Die Welt отбелязва, че самият Йълдъръм е обещал пред германската обществена телевизия, че ще има раздвижване по случая и се очаква Юджел да бъде освободен. „Изглежда, че някои проблеми възникнали в миналото в турско-германските отношения се решават днес. Ние ще предприемем реципрочни стъпки за развиване на отношенията, очакваме те да не толерират терористичните организации и да не позволяват дейности, които са насочени към нашето единство.“, каза Йълдъръм в петък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама