Екипът на Нощта на музеите и галериите отказа финансирането от Община Пловдив

18:20, 16 фев 18 / Култура 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на Нощта на музеите и галериите начело с Веселина Сариева ще откаже финансирането от Община Пловдив.

Причината е скандалът, който се разрази в началото на седмицата.

По време на пресконференция в общината кметът Иван Тотев каза: „„Веска Сариева е наша приятелка. Господ да я поживи и да пали свещи да не прекратим културната програма на Общината, че не знам какво ще прави тогава“.

Изказването му бе отговор на пост на Веси Сариева във фейсбук, в който тя изразяваше тревогата си какво ще се случи с паветата от ул. „Отец Паисий“ .

В резултат на реакцията й се намесиха и инспекторите от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата. Те направиха оглед на място и обявиха, че ще направят предписания настилките по улицата да бъдат описани в чертеж и в последствие върнати на мястото им.

Тримата човека, които стоим зад фондация „Отворени изкуства“, взехме категорично решение да прекратим отношенията си с Община Пловдив, обяви в „Денят започва с култура“ на БНТ Веселина Сариева.

Тя допълни, че екипът й ще откаже сумата, която е гласувана за НОЩ/Пловдив в тазгодишния културен календар. И допълни, че това ще промени концепцията на фестивала, защото освен финансиране, партньорството е било и с подпомагане по отношение на пространствата, където се случва събитието.

Пред Plovdiv Time Веселина Сариева даде допълнителни обяснения за радикалната си позиция:

„Фондация "Отворени изкуства казва "не" на кмета. Заплахи, като тези на кмета Иван Тотев, не бива да бъдат толерирани в обществото. Защото те всяват страх на много нива. Ние няма да го приемем, защото имаме мисията да създаваме култура, но не култура на страха. Оттук насетне ще разгледаме позицията си. Най-важното обаче е гражданите да видят, че проявяваме нетърпимост към подобни реакции.

Няма нищо лично в решението ни, въпреки че мое лично мнение бе използвано, за да бъда атакувана професионално. Трябва да започнем а говорим за страха и заплахите, иначе много от хората, които правят култура, ще избягат от Пловдив, а ни предстои домакинството на Европейска столица на културата 2019.”

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама