Борисов: Не може само да осигуряваме възможност някой да краде повече

16:25, 16 фев 18 / Политика 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не може да вкарваш актуализация на бюджета на Здравната каса, и то за 200 милиона, без преди това да си минал през министъра си, правителството си, без да видиш с какви пари разполага бюджетът. Плюс това още сме февруари месец. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Мюнхен, коментирайки искането на здравния министър Кирил Ананиев управителят на НЗОК Камен Плочев да подаде оставка, съобщи БГНЕС. 

Милиарди, милиарди левове сме осигурили за здравеопазването в България и то години наред и все някак си в един момент Здравната каса излиза и има дупка. Видяхме как са харчени пари за лекарства, как са източвани пари. Не може само да осигуряваме възможност някой да краде повече, заяви Борисов и добави, че службите работят. 

На въпрос дали подкрепя искането на Ананиев за оставка на Плочев, Борисов отвърна: "Всеки министър трябва да си довежда екип и да може да работи с тези хора". 

Той каза, че Плочев е доведен от предишния министър на поста Николай Петров. 

Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на НЗОК Камен Плочев. Оставката на Плочев е поискана още в сряда, 14.02.2018 г., по време на среща, като основния аргумент на Ананиев е нарушаване на законова процедура. 

Това е станало заради писмо, което Плочев е изпратил до председателя на парламента с копие до парламентарните групи и в което той твърди, че има прогресираща тенденция към нарастване на задълженията на България към други държави-членки на ЕС за предоставени на български осигурени лица обезщетения в натура за здравни услуги зад граница. 

В това писмо по същество се казва, че има задължения над 200 млн. лв. към здравните каси в другите държави. И „през главата на Надзорния съвет на здравната каса, на здравния министър и на Министерския съвет проф. Плочев иска актуализация на бюджета на НЗОК, а това въобще не е във функциите му на управител”, каза Ананиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама