ЕС към Турция: Без визи докато не промени законите за борба срещу тероризма

14:39, 16 фев 18 / Политика 25 531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз заяви на Турция, че няма да облекчи изискванията за пътуване на гражданите ѝ в Общността, освен ако Анкара не разхлаби законите за борба срещу тероризма, които според ЕС са прекомерни. Критиките, отправени по време на форума на външните министри "Гимних" в София, идват вВъпреки опитите за подобряване на двустранните отношения между ЕС и Турция. 

Турция полага усилия за нормализиране на отношенията с ЕС, но още е рано да се каже накъде водят тези сигнали, заяви еврокомисарят за отношенията със съседните страни и преговорите за разширяване Йоханес Хан, цитиран от БНР. 

"Полагат се усилия, трябва да бъдат анализирани документите за визовата либерализация. Смятам, че Турция разбира, че Европа е най-надеждният ѝ съсед и е в неин интерес да имаме добри отношения. Има положителни сигнали, но все още е рано да се каже накъде ще доведат те, особено имайки предвид проблемите със спазването на принципите на правовата държава", коментира Хан.

Вицепремиерът и външен министър на Белгия Дидие Рейндерс също сподели мнението, че нарушаването на човешките права остава основен проблем за Турция. "Връзката е тази - има ли истинско развитие в турското законодателство по отношение на дефиницията за тероризъм и каква е възможността за отпадане на визите. Да, ние работим заедно при обмяната на информация за тероризъм, по миграционните въпроси, но все още имаме притеснения относно вътрешно-политическата ситуация в Турция. Знаете - има твърде много арести, твърде много трудности", коментира Рейндерс. 

Той настоя Анкара първо да разхлаби законите си за борба срещу тероризма. Турция твърди, че има нужда от тях, като се има предвид сериозността на заплахите за сигурността, с които се сблъсква на собствената си територия и в региона.

"Ако е възможно законодателството да се приведе в съответствие с ценностите на Европейския съюз, ще бъде възможно да се постигне известен напредък", изтъкна Рендерс в кулоарите на срещата на външните министри на ЕС в София, на която присъства и турският министър за членството в ЕС Омер Челик.

"Връзката е тази - истинска еволюция в Турция в законодателството относно тероризма и възможността да се разгледа въпроса за визите", коментира белгийският първи дипломат.

ЕС беше шокиран от репресиите, предприети от турския президент Реджеп Тайип Ердоган след неуспешния преврат през 2016 г., в които бяха арестувани около 50 хил. души, включително журналисти, а още около 150 000 души - от учители до съдии и военнослужещи, бяха уволнени или отстранени от длъжност. Това обтегна отношенията на Общността със съюзничката от НАТО, която също така е изключително важен фактор за възпирането на миграционната вълна от Близкия изток към Европа.

Турция се опита да поправи отношенията, казвайки на ЕС по-рано този месец, че е изпълнила всички критерии за свободно пътуване в Общността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама