Гръцкото предложение за решаване на спора за името на Македония се очаква до дни

14:13, 16 фев 18 / Политика 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Външните министри от ЕС обсъждат на неформалната си среща в София евроинтеграцията на страните от Западните Балкани. В дискусиите във формата „Гимних” участват и министри от страните-кандидатки за членство в Съюза. 

Гръцкото предложение за решаване на спора за името на Македония се очаква през следващите няколко дни съобщи македонският външен министър Никола Димитров, предаде БНР. Той, заедно с гръцкия му колега Никос Котциас, участва на срещата на външните министри от ЕС "Гимних" в София. Днес към министрите от Общността се присъединиха и министрите от страните-кандидатки за членство. Специална среща между първите дипломати на Гърция и Македония по време на форума няма да има. 

Никола Димитров коментира разногласията за набелязани в стратегията за разширяване на ЕС в региона времеви перспективи: "Мисля, че датата е основната разлика. По-скептичните страни-членки не желаят да се обвързват с дата. Ние от своя страна сме твърдо решени да използваме този прозорец. Европа не може да бъде стабилна без Балканите, както показа мигрантската криза. Ние вече сме част от европейската общност по сигурността и точно по тези теми ще разговаряме днес".

Никола Димитров е оптимист, че до края на Българското председателство на ЕС Македония ще получи дата за начало на преговори: "Да направим всичко възможно през юни да имаме политическо решение. Правим всичко възможно да убедим и Гърция да бъде част от този консенсус за Македония през юни. Това ще бъде добра работа за Македония, България и всичките ни съседи".

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас отказа коментар.​ Албанският му колега Дитмир Бушати коментира: "Мисля, че не е важно да се фокусираме върху дати, а върху хоризонти. Важно е качеството на реформите". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама