Здравният министър поиска оставката на шефа на НЗОК

10:21, 16 фев 18 / Политика 25 591 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на шефа на НЗОК Камен Плочев.

Повод за искането на оставката стана писмо на шефа на касата до парламента, с което се иска актуализация на бюджета. За него стана ясно, след като зам.-шефът на БСП Жельо Бойчев прочете писмото до Народното събрание от 13-ти февруари от директора на НЗОК, който казва следното: „към началото на 2018 г. задълженията на НЗОК към чужди здравни фондове възлизат над 271 млн. лв.“.

Обезпокоителен факт е, че постъпват сигнали от здравноосигурени лица, на които са издадени разрешения за планово лечение извън България, но им е отказано предоставянето на фондово обезщетение от здравните каси на страни – членки от ЕС“, коментира Бойчев. Той прочете още, че с това писмо директорът на Здравната каса предлага да бъде извършена "актуализация на бюджета на НЗОК със 140 млн. лв.“, допълни той.

Към момента няма сигнали за отказана медицинска помощ на български граждани в чужбина, дълговете ни са изплатени”, обясни министър Ананиев.

Той разказа, че е разбрал за писмата на Плочев в сряда, по време на заседанието на правителството. То било изпратено зад гърба на Надзорния съвет на касата.

Затова министърът веднага поискал оставката на Плочев, а той го излъгал, че подписът на писмото не е негов. След направена проверка обаче извъртял, че е подписал писмото без да чете текста.

След разговора в кабинета на министъра Плочев веднага потърсил съдействие от парламентарните групи, разказа още Ананиев.

В сряда в здравната комисия на НС ще има дебат по темата.

Ако Плочев откаже да даде сам оставка, парламентът може да реши да го освободи, коментира министърът.

Професор Камен Плочев беше избран единодушно от депутатите за шеф на здравния фонд през юли миналата година. Дотогава той беше началник на Клиниката по инфекциозни болести към ВМА.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама