ГЕРБ започва да събира подписи за оставката на Жаблянов

09:56, 16 фев 18 / Политика 25 513 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентарната група на ГЕРБ започва да събира подписи за искане на оставката на Валери Жаблянов като заместник-председател на парламента. Това обяви в декларация от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Тома Биков. 

Мотивът за исканата оставка е заради системно нарушаване на правилника на парламента от Валери Жаблянов.

От БСП реагираха и обвиниха ГЕРБ, че подменят реалните проблеми на обществото и съобщиха за задаваща се, според тях, нова криза с бюджета на Здравната каса.

Искането на ГЕРБ дойде заради текст от декларация на БСП против „Луковмарш”. Там се казва, че "Народният съд е необходимо и неизбежно военновременно правосъдие”. По-късно социалистите се разграничиха от думите, чийто автор се оказа именно Жаблянов.

Самият той не вижда причина да подава оставка. БСП застана зад заместник-председателя на парламента. Социалистите припомниха, че още през 1991 г. са се извинили за репресиите, извършени от БКП.

Когато целият парламент е намерил консенсус, Валери Жаблянов често се оказва с позиция, която разрушава постигнатото, коментира Тома Биков пред bTV. „Зам.-председателят трябва да е фигура, която да представлява целия парламент”, подчерта той.

Станислав Владимиров от БСП на свой ред коментира, че в случая личи „някакъв реванш” от страна на ГЕРБ заради оттеглянето на Димитър Главчев. Той подчерта, че официалната позиция на партията е, че Жаблянов не е нарушил правилника.

„Нашата партия, за разлика от ГЕРБ, е демократична партия и не ограничава демократичното мнение”, допълни той и посочи, че има „фиксация” към Жаблянов, докато министърът на образованието Красимир Вълчев е казвал, че хитлеризмът е направил и добри неща (Биков го репликира, че думите са извадени от контекст – б.р.).
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама