193 общини с висока безработица ще наемат хора с европейски средства

16:40, 15 фев 18 25 486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Програма „Работа“ ще стартира от утре в 193 общини с равнище на безработица над средното в страната, съобщи в Русе директорът на Агенцията по заетостта Драгомир Николов. От септември 2017 г. програмата вървеше пилотно в 14 общини в областите Видин, Враца и Монтана с финансиране от бюджета на социалното министерство. Сега бюджетът й ще е 80 милиона лева, които ще се осигурят по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съобщи БГНЕС.

Разчетът е направен на база процент безработица и икономически активно население, обясни Николов. „Финансовият ресурс ще бъде предоставен в рамките на една година, като работодателят ще има правото да наема лица да работят на 8 часа, на 6 часа или на 4 часа. Новото, което сме предвидили, е съотношението 60 % общини и 40% реален сектор. Т.е ако за една община примерно ще бъдат наети 50 човека, от тях 60 на сто са за общината, а 40 процента са за реалния сектор“, каза още Драгомир Николов.

В програма „Работа“ ще се включат както трайно безработни, така и икономически неактивни и демотивирани хора. Те ще получават възнаграждение, равно на минималната работна заплата. Заетостта ще се комбинира с обучение, за да може наетите да придобият трудови навици и да успеят да останат на пазара на труда и след края на финансирането на програмата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама